13.082024

От началото на септември мобилното приложение еЗдраве ще изпраща нотификации за предстоящите профилактични прегледи и ваксини. Това ще стане възможно с пускането в експлоатация на модул „Дългосрочна грижа за здравето“, който е част от Националната здравноинформационна система (НЗИС). „Модулът позволява конфигурирането на национален профилактичен календар и ще организира персоналния план за здравна грижа на всички граждани“, обяви Борис Костадинов, директор „Софтуерна интеграция“ в Информационно обслужване по време на представянето на новите функционалности на системата, в присъствието на зам.-министъра на здравеопазването доц. Петко Стефановски и и. д. управителя на Национална здравноосигурителна каса (НЗОК) проф. Момчил Мавров. По думите на Борис Костадинов надграждането на НЗИС е огромна стъпка в процеса на дигитализация на здравеопазването в България. Модулът „Дългосрочна грижа за здравето“ включва задължителните профилактични прегледи, изследвания и ваксинации, започващи от момента на раждането и продължаващи до края на живота и За всяко от тези събития мобилното приложение еЗдраве изпраща навременна нотификация към пациента/ родителя и личния лекар.

„С въвеждането на профилактичния модул в НЗИС и възможността от началото на септември гражданите да получат достъп до здравното си досие през приложението еЗдраве без електронен подпис, България се нарежда на едно от челните места по електронизация на здравеопазването в цяла Европа“, каза зам.-министърът на здравеопазването доц. Петко Стефановски. Според проф. Мавров чрез електронизацията на процесите и разширяването на достъпа до електронното досие ще се увеличи контролът на пациентите върху процесите в здравната система.

Основната цел на модула „Дългосрочна грижа за здравето“ е да се грижи за персоналния план на гражданите, в зависимост от тяхната възраст и пол. Платформата управлява процесите, свързани с профилактика, скрининг, медицински рискове, дългосрочни здравни състояния и тяхното проследяване. Планът за всеки гражданин се създава от момента на първата му регистрация в НЗИС. За новородените това е регистрирането на раждането през модул „Болничен престой", а за останалите граждани е създаването на първия електронен документ в системата. Планът се попълва автоматично от НЗИС с предстоящите в следващите 3 месеца събития, спрямо националния Профилактичен календар и актуалната възраст на гражданите.

„Освен, че ще получават нотификации за предстоящ профилактичен преглед, чрез мобилното приложение еЗдраве, гражданите ще имат информация какво точно им се полага в рамките на профилактиката“, подчерта Борис Костадинов. Към всяко събитие (преглед или имунизация), НЗИС изготвя електронна диагностична карта, която съдържа списък с измервания, изследвания и въпроси към пациента. Списъкът се създава от предварително зададени номенклатури на базата на индивидуалните характеристики на пациента и спрямо контекста на съответното събитие.

В следващите месеци модул „Дългосрочна грижа за здравето“ ще бъде надграден с включване на хронични заболявания, рискови фактори и фамилна обремененост, асистиран път на пациентките при бременност и раждане и регистър на заразните заболявания.

До този момент през НЗИС са регистрирани 101.8 млн. електронни прегледи, 58.3 млн. рецепти, от които 4 млн. „бели рецепти“, 57.5 млн. направления, 4.8 млн. електронни хоспитализации, 7.2 млн. имунизации и над 9 млн. дентални процедури. С НЗИС работят над 55 хил. лекари, близо 14 000 зъболекари, 10 400 фармацевти, над 750 лаборатории, 3258 аптеки и над 480 лечебни заведения, сочат данните за системата.

Управление на вашата поверителност

Тази интернет страница използва "бисквитки" (cookies) съгласно Политика за защита на личните данни. С натискането на бутона "Приемам", Вие потвърждавате, че сте я прочели и се съгласявате с нея.